ponedeljek, 6. maj 2013

Golden Gustav

Sem se odločila da bom vsaketoliko objavila zanimivosti o mojih najlubših umetnikih. Bom začela kar slikarjem, zaradi katerega sta se spopadla cesarska vlada in univerza - Gustav Klimt.



Klimt (1862-1918) se je od sina revnega graverja prebil do statusa najbolj oboževanega, kmalu pa tudi že najbolj zloglasnega dunajskega slikarja. Njegova dela soupadajo z rojstvom secesije na Dunaju, saj je bil eden izmed začetnikov tega gibanja, kasneje je v društvu Secesija postal celo predsednik. 
(izraz secesija = fin-de-siecle, art nouveau, Jugendstil) 

Portret Helene Klimt, 1898 - njegova 6 letna nečakinja
Water serpents I, 1904 - gre za neko ˝podvodno bitje˝
Moving Water, 1898 

Portret Sonie Knips, 1898 - prvi iz serije ženskih portretov


Ko so pri njem naročili upodobitve filozofije, medicine in "pravoznanstva", ki naj bi krasili novo univerzitetno stavbo, so od Klimta vsi pričakovali, da bo Dunaju podaril nekaj podobnega, kot je znamenita Rafaelova Atenska šola, poklon starogrški modrosti. Vendar pa je bil Klimt na začetku devetdesetih že spremenjen. Tako je Klimt v Filozofiji in Medicini naslikal fantazmagoriji človeških figur, ki napol sanjajo, napol so v ekstazi, nobena pa ni trezno dejavna, kot bi pričakovali od znanstvenikov.
Še hujši prekršek pa si je Klimt dovolil s Pravoznanstvom, ki ga je slikal že zagrenjen zaradi gonje proti njemu. Osrednja figura nikakor ni Pravica, ampak nemočna, skrivenčena žrtev. Tri alegorične figure pravoznanstva, Pravica, Resnica in Pravo, so odmaknjene, tam nekje zgoraj, nedostopne smrtniku, ki se znajde na sodišču. Ta smrtnik, ki je z nami, je gol in obdan s furijami.


Medicina, 1897 - skica za poslikavo dunajske Univerze


Filozofija, 1899 - še ena skica za poslikavo dunajske Univerze

No, potem je tu še Betovnov friz, delo ki me je v hiši Secesija najbolj impresioniralo in navdušilo. Gre za nekakšen poklon Ludwiku van Beethovnu.









Seveda pa ne gre mimo slavnega Poljuba, nadvse senzualne upodobiteve vrtinca ljubezni, vrhunec zlatega Klimtovega obdobja!



Der Kuss, 1908

Gre za popoln kvadrat na katerem je upodobljen par moške in ženske figure. Ženska je tu v pasivni vlogi, kleči pred moškim, ki jo poljublja. Je tudi precej višja od moškega. Njen izraz predstavlja potopljenost v lastne misli. Nasprotje med tema dvema figurama se pa že na prvi pogled kaže tudi v ornamentiki na njunih oblačilih.

Meni je precej ljubše delo od poljuba slika Judite I. 

Judith I (z glavo Holofernesa), 1901

Tu je pozornost na ženski in ne na mrtvaški glavi Holofernesa. Gre za izreden primer Femme Fatal. Tudi ona je potopljena v lastne misli in je zelo senzualna. Tu je poudarjen strah pred močno, usodno žensko, ki je vzela vsodo in oblast v svoje roke. 

No pa še nekaj njegovih zanimivih del po mojem izboru: 

 Stoclet Frieze, 1905

Farm house with birch trees,  1900

 Portrait of Adele Bloch-Bauer I, 1907

 Portrait of Fritza Riedler, 1906

Portrait of Margaret Stonborough-Wittgenstein, 1905

Danae, 1907
 
 The Hope I, 1903

 The Virgins, 1913

Judith II (Salome), 1909

Ria Munk on the Deathbed (Ria Munk I), 1912

4 komentarji:

  1. Waaaaw :)

    Klimta ne poznam tako dobro, ampak mi je všeč njegov stil :)

    Hvala za predstavitev!

    OdgovoriIzbriši
  2. Uuu tudi jaz poznam Klimta, tako da sem obnovila znanje in zvedela še nekaj več. (: Si pa izbrala zelo lepa njegova dela, nekaj jih nisem poznala.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nominirala sem te z Liebster Award nagrado. Vabljena na http://ljubim-zivljenje.blogspot.com/2014/01/liebster-award.html :)

    OdgovoriIzbriši
  4. klimt je res bomba! :)

    http://foreverevereveryoung.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši